"خدا در تصور انسان"

 کتاب فراتر از کتابی عمومی است و یک کتاب نیمه تخصصی محسوب می شود. بنابراین اگر عزیزی بخواهد بهره مطلوب از آن ببرد باید سطحی از دانش منطق و فلسفه و مقداری کلام فلسفی را نیز بداند.

 

 

نویسنده: محمدحسن قدردان قراملکی

ناشر: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

شمارگان: 2000 نسخه

تعداد صفحات: 452 صفحه

قیمت: 18000 تومان

قطع: رقعی

نوبت چاپ: اول -1393

 

 

"این پژوهش علمی محقق ارجمند جناب حجت الاسلام ... دکتر محمدحسن قدردان قراملکی است که [به] واکاوی موضوعِ تصور انسان از خدا پرداخته است و سعی می کند از گذر تتبع، نقد و پالایش تصورات ناصواب، تصویر صحیح و جامعی از خدا ارائه دهد؛ از این رو دو موضوع دغدغه اصلی مولف در این نوشتار بوده است:

الف) آیا شناخت و معرفت خدا، اعم از شناخت ذات، اسماء و صفات، امکان دارد؟ اگر امکان دارد چگونه می توان به شناخت خدا نائل آمد؟

ب) آیا می توان خدا را به دیگران شناساند؟ اگر چنین چیزی امکان دارد، چگونه می توان خدا را تعریف کرد؟

درباره موضوع اول (معرفت خدا)، محقق محترم ضمن محال شمردن معرفت ذات خدا به صورت مستقیم، برآن است که انسان می تواند از طریق شناخت صفات ذاتی و فعلی خداوند، به ذات خداوند معرفت و علم اجمالی (معرفت عقلی و شهودی) پیدا کند.

امکان شناخت ذات خدا، با سه رویکرد: عقلی محض، عقلی-حسی و فطری-شهودی، اثبات شده است.

درباره موضوع دوم (تعریف خدا)، مولف ارجمند ضمن پذیرش امکان تعریف خدا، با انواع تعریف علم حصولی (تعریف ذاتی و محمولات بالصمیمه، تعریف لمی از طریق تحلیل مفهوم و حقیقت واجب الوجود، تعریف به حوادث خاص) ونیز گزارش های مشترک صاحبان تجربه دینی و علم حضوری، به ارائه تعریف خدا پرداخته است.

ادامه بحث به رهیافت های مختلفی که در موضوع چگونگی تعریف خدا وجود دارد، اختصاص یافته است. نویسنده با نقد رویکردهای تشبیهی، تنزیهی و تمثیلی، رویکرد تنزیه در عین تشبیه را پذیرفته است." (1)

در فصل آخر کتاب نویسنده با تأمل در انواع تعریف اندیشوران از خدا برای اولین بار تمام تعریف را با تقسیم موضوع محور دسته بندی نموده است مثل تعریف بر اساس: وحدت و کثرت، نقش خدا در حدوث و اداره جهان، تغییر و اثر پذیری، حلول و استعلاء، تعاریف شکاکان و منکران. (2)

از توضیحات بالا روشن شده که کتاب فراتر از کتابی عمومی است و یک کتاب نیمه تخصصی محسوب می شود. بنابراین اگر عزیزی بخواهد بهره مطلوب از آن ببرد باید سطحی از دانش منطق و فلسفه و مقداری کلام فلسفی را نیز بداند. لذا بیشتر مناسب دانشجویان عزیز این رشته و طلاب عزیز می باشد و برای عموم عزیزانی که دانش منطق و فلسفه را در سطح نسبتا مناسبی می دانند نیز مفید است. می توان گفت خوب دانستن منطق مقدماتی کافی است ولی در فلسفه دانشی در حد یک کتاب کارشناسی کلامی فلسفی یا چیزی در حد آن لازم است و الا باید در برخی مباحث به نرم افزارهای اصطلاحات فلسفی کلامی رجوع نمود و در برخی جاها نیز از فرد آگاهی پرسش کرد.

 

دانلود فهرست و مقدمه کتاب؛ خدا در تصور انسان

 

پی نوشت؛

  1.  خدا در تصور انسان، قراملکی، پیشگفتار ص22
  2. سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی؛ توضیحات بیشتردر سایت ناشر

 

 

 

آخرین ویرایش در 1395/04/29

به اشتراک گذاشتن مقاله

برچسب‌ها
بارگیری پیوست‌ها:

نویسنده

پست الکترونیکی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0
نظر شما بعد از تایید مدیر، منتشر خواهد شد.
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد