امام صادق علیه السلام؛ نظام هماهنگ عالم، اولین راهنما بر خالق سبحان

امام صادق علیه السلام بعد از تحلیل کیفیت انکار جاهلانه ملحدان، در اولین دلیل و راهنمایی بر خالق بی همتا نظام هماهنگ عالم و مخلوقات کاملا مرتبط با هم و چرخه های طبیعی مختلف و منسجم را اول عبرت ها بر خداوند سبحان می فرمایند.


شاید کسی فکر کند چرخه های طبیعی مثل چرخه آبی و زیستی و غذایی و رفاهی همه برپایه قوانین اند اما ویژگی هر کدام به گونه ایی است که سبب چرخه هماهنگ شده است. مثلا چرخه آب و حیات بخشی آب، وابسته به شرایط خاص آب است و شرایط و ویژگی های آب خاصیتی عجیب و منحصر به فرد دارد که توماس دیوید پارکس متخصص شیمی در مقاله ایی با عنوان "آب قصه می گوید"(1) در کتاب "اثبات وجود خدا" (2)، زندگی لاک پشت و تولید مثل او و حیات پنگوئن ها و زنبورها و مورچه ها و شگفتی های شتر را و هماهنگی پراکندگی گوشت خوار ها و گیاه خوارها و طبیعت سبز و میزان آب در زمین، همه و همه را هر چه بیشتر تحقیق کنید به حقایق شگفت آورتری دست می یابید که بخشهای از آن در همین سایت نیز منعکس شده است.
حضرت به مفضل می فرمایند؛ "اى مفضل! اول عبرتها و دليلها بر صانع عالم تعالى شأنه، تهيّه و نظام اين عالم است و تأليف اجزاء آن و نسق آن بر وجه كمال زيرا كه اگر تأمل كنى در عالم به فكر خود و تميز كنى به عقل خود، خواهى يافت اين عالم را مانند سرائى كه بنا كرده‏اند و هر چه بندگان خدا را به آن احتياج است مهيّا كرده‏ اند، پس آسمان‏ رفيع مانند سقف اين خانه است و زمين وسيع مانند بساطى است كه براى ايشان گسترانده‏ اند و ستاره‏ها [ئى‏] كه به حسن انتظام بر هم چيده‏ اند مانند چراغها است كه بر اين طاق مقرنس آويخته‏ اند و جواهر كه در جبال و تلال مخزون است مانند ذخيره‏ ها است كه براى ايشان مهيّا ساخته ‏اند، و هر چيزى را براى مصلحتى قرار داده. و انسان به منزله كسى است كه اين خانه را به او بخشيده‏ اند و آنچه در آن هست به او واگذاشته ‏اند، و انواع نباتات را براى او مقرر داشته ‏اند، و انواع حيوانات را به جهت مصالح او آفريده ‏اند.
پس اين انتظام امور و اتّساق احوال، دليل واضح است بر آن كه عالم مخلوق است به تقدير و حكمت و نظام و مصلحت و آن كه خالق همه يكى است كه اين اصناف مخلوقات را با يك ديگر الفت داده و بعضى را به بعضى مربوط و محتاج گردانيده_جلّ قدسه، و تعالى جده، و كرم وجهه، و لا إله غيره، تعالى عمّا يقول الجاحدون و جلّ و عظم عمّا ينتحله الملحدون_(3)" (4)

تحقیق و تفکر ما درباره وجود ماه با حجم و فاصله مناسبش و نزول آب با شرایط ویژه اش و مقدار خاصش و وجود پدیده هایی مثل زنبور عسل با شگفتی هایش و نگاه به نمک و مقدار آن و جایگاهش، در کنار ویژگی های حیوانات اهلی بخصوص حیوانی مانند شتر و تامل در لاک پشت و پنگوئن ها که شگفتی آنها راحت تر قابل درک ما خواهد بود و نیز نگاه به هماهنگی کمی و کیفی خاص در چرخه حیات و پراکندگی گیاهخواران و گوشتخواران و ماهی ها و گیاهان و تناسب شگفت آور رشد و تکثیر آنها بطوری که اگر آدمی خلل نکند، محیط زیست بهترین شکل خود را دارد و هماهنگ و متناسب است، به عنوان مثال جانداری که بسیار کثرت نسل دارد، عمر کوتاه دارد یا غذای بسیار جانداران دیگر است و بدین ترتیب تعادل و هماهنگی تمام است، چه در گیاه چه در جانوران و حتی در بدن و اندام آدمی که از انگشت ها تا اندام درونی او، همه با انسجام و هماهنگی و مهندسی کامل و در قالب منطقی ریاضی و ظرافتی بی نظیرتر از هر اثر هنری سامان یافته است. شاید هر کدام از اینها به تنهایی قابل توجیه بود اما سعی در توجیه این مجموعه که ذکر آنها طوماری بلند می طلبد، انسان را بیشتر از هر چیز دیگری شگفت زده می کند.

 

پی نوشت؛

1- آب قصه می گوید، توماس دیوید پارکس، متخصص تحقیقات شیمیایی

2-  (اثبات وجود خدا، نام اصلی؛ The Evidence of God in an expanding universe، جان کلوور مونسما، ترجمه احمد آرام و دیگران)

3- با جلالت است پاكى و قدسش، و بلند مرتبه است شأنش، و با كرامت است و جهش، و نيست خدائى جز او، و از آنچه منكران مى‏پندارند برتر و از آنچه ملحدان به او نسبت مى‏دهند بزرگ‏تر است.
4- توحيد مفضل، ترجمه علامه مجلسى؛ ص55،(مفضل بن عمر - مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، توحيد مفضل / ترجمه علامه مجلسى، 1جلد، انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى - تهران، چاپ: اول، 1379ش.)

آخرین ویرایش در 1395/04/07

به اشتراک گذاشتن مقاله

نویسنده

پست الکترونیکی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان میهمان

0
نظر شما بعد از تایید مدیر، منتشر خواهد شد.
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد